CharlottenLöken

Hej.

Publicerad 2010-05-07 17:18:44 i

Hej, detta är då min blogg där huvudtemat ska vara lolitianskt (lolitianskt är inget riktigt ord) mode och min resa från wannabee till repsektabel lolita. Nå, innan jag kommer någon var tmed den här bloggen, vill jag att vi ska få något ur vägen. FÖRDOMMARNA! Inte för att jag misstänker den yngre genrationen för dessa fördommar, dom flesta av den yngre gerenationen kommer nu inte fatta ett skit av vad jag säger och vill antagligen att jag skippa till dom söta bilderna på flcikor i söta kjolar. Haha, nädu, så lätt blir det då inte! Lolita är inte bara namnet på en subkulturell (tror inte subkulturell heller är ett riktigt ord) japansk stil utan också titeln av en bok skriven av Vladimir Nabokov (Ja, jag har läst boken). Detta är vad Wikipedia har att säga om boken:

Lolita är en roman av Vladimir Nabokov från 1955 (på svenska 1960). Romanen publicerades först på engelska 1955 i Paris. Senare översatte Nabokov den till ryska. Romanen, med undertiteln En änklings bekännelser, berättas av en medelålders man som använder pseudonymen Humbert Humbert. Han skriver sina bekännelser i häktet efter ett mord. Här beskriver han sin livslånga kärlek till vad han kallar nymfetter, en viss typ av unga flickor, och hur han gifte sig med en änka för att få komma hennes 12-åriga dotter närmare. Nabokov demonstrerar sin skicklighet i det att han får läsaren att stundtals glömma bort att det är en sexualbrottsling som är romanens berättare.

Och en recension av Simon Leake. Sorry, men den är på engelska så alla icke-språk-kunniga kommer icke förstå detta. Ni får hålla er till det "åh-så-pålitliga" Wikipedia eller använda vår gode vän, Google.
:
Much has been made of Lolita as metaphor, perhaps because the love affair at its heart is so troubling. Humbert represents the formal, educated Old World of Europe, while Lolita is America: ripening, beautiful, but not too bright and a little vulgar. Nabokov delights in exploring the intercourse between these cultures, and the passages where Humbert describes the suburbs and strip malls and motels of postwar America are filled with both attraction and repulsion, "those restaurants where the holy spirit of Huncan Dines had descended upon the cute paper napkins and cottage-cheese-crested salads." Yet however tempting the novel's symbolism may be, its chief delight--and power--lies in the character of Humbert Humbert. He, at least as he tells it, is no seedy skulker, no twisted destroyer of innocence. Instead, Nabokov's celebrated mouthpiece is erudite and witty, even at his most depraved. Humbert can't help it--linguistic jouissance is as important to him as the satisfaction of his arrested libido. --Simon Leake

Så, jag ber er läsa igenom detta så alla har en klar förståelse av boken, men för er alla som är energiskt handikappade så kommer väl en kort recension: kort-o-gott-o-gott-o-blandat, så handlar boken om en man osm blir hopplöst förälskad i en lössläppt 12 åring som han sen har en stormande rommans med genom amerika. Nå, detta är vad Wikipedia har att säga om KLÄDSTILEN  lolita:

Lolita är en japansk subkultur kopplad till en speciell klädstil, vilken utmärks av klassisk elegans och flickaktig stil. Den är influerad av barock, rokoko och den viktorianska eran. Klädstilen lolita växte fram i Japan under det sena 1980-talet, inte minst i stadsdelen Harajuku i Tokyo. Vissa lolitaflickor antar bara någon av de många klädstilarna, för andra är Lolita en hel livsstil; det varierar bland kulturens olika anhängare. Det finns även stilar för pojkar, som t.ex Elegant Gothic Aristocrat. Lolita är även ett förnamn, som betyder ungefär "Söt flicka".

Och för er alla som tvivlar på Wikipedias sanningsenlighet (no judgement) här är en annan hemsidas information:
(Denna är också på engelska, ledsen)
hemsidan: http://www.lolitafashion.org/what_is_lolita.php

The term "Lolita" may be off-putting to those who first hear about the fashion because of the connotation it holds from Vladimir Nabokov's novel, "Lolita", which changed the meaning of the name for most people in the Western world. It is generally assumed though that the name of the fashion comes from a distortion of the meaning while word-borrowing from English. In the case of the fashion the term "Lolita" only refers to the child-like nature of some of the clothes and is also used because of the beauty or cuteness of the name. Lolita Fashion is emphatically not about looking sexy and is instead about looking cute or elegant.

Så, för alla er som läst igenom informationen, ni kan nu se att boken och klädstilen har ingen mer koppling, annat än att dom delar samma namn, vilket beror på att: Lolita är ett förnamn, men i bokens fall är det flickans smeknamn (flickan heter Dolores). Boken skulle alltså lika gärna kunnat heta Carro (smeknamn för Caroline). Men Namnet Lolita betyder "Söt Flicka" som det står i informationen. Alltså har stilen fått sin namn pågrund av att stilen är mest om flickor som tycker om att klä sig söt, gulligt och docklikt (egen definition här). Flickan i boken fick väl smeknamnet för att hon var söt. Så alltså, stilen handlar inte om tjejer som klär sig som dom gör för att dra till sig pedofiler, eller flickor som tycke rom att förföra pedofiler eller något som ens har med det att göra. Det är flickor som helt enkelt tycker att volanger och spets är gulligt, även i överflöd, och därför klär sig i det. Som folk som gillar att ha på sig skotskrutigt. För det betyder det ju inte att man vill bo i skottland. Nå, andra saker som har missförståtts med stieln Lolita är att den är sexistisk och det hela går ut på att klä sig gulligt för att återigen, attrahera män. Av någon anledning har folk fått för sig att lolitas klär sig som dom gör för att dom är sexister som tycker att kvinnor ska vara tysta, inte visa för mycket skin och vara hemma och städa och laga mat. Jag vet inte vem som kom på detta, men det är F.E.L! (Fucking.Enveten.Lol-idioti) Lolitas klär sig som dom gör för att dom tycker att det är snyggt! Anledningen till att folk har fått för sig detta är att en av stilreglerna i lolita är att man inte ska visa för mycket skin, men detta beror knappast pågrund av att man tycker att kvinnor ska förtryckas av männ, utan handlar mest om att stilen går ut på att man ska likna en docka, och dockor brukar ofta vara fullt påklädda. Föredrar man till exempel flickor med hotpants och uringning ner till naveln istället kanske? Andra anledningar kan vara att man försöker efterlikna den viktorianska klädstilen, och då var det ett mansinistikst (ordet mansinistiskt existerar inte i verkligeheten) samhälle, men det betyder ju inte att bara för lolitas klär sig som dom gjorde på den tiden tänker dom också som dom gjorde på den tiden. Lolitas är inte sexister bara för att dom har på sig mer kläder än normen av ungdomar av idag. Jag vet att detta inlägg får mig att verka bitter, men sanningen är den att många äldre kommer fram till mig på stan när jag är klädd i lolita och säger att jag är väldigt söt, och frågar vad min stil heter, och jag svarar lolita, så får dom alla väldig brått att ge sig av. Boken Lolita, fördommarna om meningen av namnet Lolita och klädstilen Lolita har inget som helst att göra med varandra. Phu, då var det avklarat, alla fördommar lagda åt sidan, och alla ni som fortfarande tycker att lolita är opassande pågrund av namnet, tycker jag ska ta en titt på dagens fjortisar, och ställa sig frågan
"Vem är de tsom igentligen är lössläppt?"

Tja, jag är Eli, en 13 årig blek tjej som kämpar mot titeln "Respektabel Lolita". Följ gärna min resa mot denna titel, och lär dig lite mer om dom olika japanska stilarna och speciellt stilen lolita på vägen. Vill du istället läs aom mitt vanliga liv gå till bloggen:
omjagvarenfisk.blogg.se

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela